L’Ajuntament de Guils de Cerdanya fa una primera actuació de reforç al pont de Sant Martí

L’Ajuntament de Guils de Cerdanya ha aprofitat aquests dies per fer una primera actuació en el pont de Sant Martí. Aquesta fase d’obres forma part del projecte global que en el seu dia els ajuntaments de Puigcerdà i Guils de Cerdanya van decidir de realitzar en el pont i el seu entorn.

pont01

Les obres d’aquestes dies han consistit bàsicament en fer-hi un encofrat al voltant de la base del pilar del pont (costat Guils de Cerdanya) que havia quedat lleugerament descalçat per l’erosió provocada per la força de l’aigua durant anys. L’informe tècnic elaborat constatava, precisament, el descarnament del basament dret fruit de l’erosió, tot reconeixent que es posava en risc l’estabilitat de l’estructura. L’execució de les obres s’han realitzat aquesta última setmana del mes d’agost. Posteriorment, els dos ajuntaments, corresponsables del pont (els termes municipals de les dues localitats coincideixen en la part alta del pont), tiraran endavant l’obra de millora del pont romà. Així, faltarà per fer una escullera; recuperar la font de Sant Martí, el safareig i el seu entorn i, finalment, netejar la llera del riu, en aquest punt en concret.

Aprofitant aquesta actuació, s’ha millorat també la senyalització vertical dels accessos al pont tot prohibint el pas de vehicles de tonatge de més de 5.000 quilos.

pont02

El pont de Sant Martí d’Aravó es troba a 1.150 metres d’altura, molt a prop dels ravals de Puigcerdà, a la dreta del riu Querol. El pont de Sant Martí d’Aravó salva el curs del riu, fent de marge dels termes municipals de Guils i Puigcerdà. Aquest pont d’origen romà per on passava la strata ceretana, té dos ulls, els arcs dels quals són del segle XIV, època en què es va dur a terme la seva reconstrucció. Junt al pont s’aixecà una ermita dedicada a Sant Martí el segle X. El pont de Sant Martí està declarat Bé Cultural d’Interès Local.