L’IBI, l’acció del govern espanyol i de l’ajuntament

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques del govern estatal va posar en marxa, ja l’any 2014, l’actualització dels cadastres locals mitjançant el satèl·lit i els drons. Aquesta activitat ha posat la descobert nombroses infraccions per part dels titulars de les vivendes que no havien notificat les millores realitzades aquests últims anys.
Així, Hisenda ha descobert 1,69 milions d’immobles a l’Estat espanyol que no havien tributat. Aquesta acció ha estat impulsada pel govern espanyol que a través d’aquesta investigació i actualització en més de 4.400 municipis ha aconseguit uns ingressos extraordinaris a través de l’impost de Béns Immobles (IBI) de 1,250 milions d’euros. En la majoria dels casos, les il·legalitats són piscines, jardins, aparcaments, balcons o terrasses, per exemple.
Per aquest 2017, Hisenda ja ha anunciat que pentinarà 1.250 municipis més de tot l’Estat espanyol.

D’aquesta activitat impulsada pel govern espanyol, a Guils de Cerdanya s’han posat al dia algunes finques que, en cada cas particular, els seus propietaris els representa el pagament de quotes superiors de les què abonaven en anys anteriors. L’actualització, feta pel Ministeri d’Hisenda, els ha incrementat l’IBI.
Val a dir que gràcies a la decisió de l’equip de govern de Guils de Cerdanya, la quota a pagar serà menor de la que inicialment haurien hagut de pagar. Recordem que Guils va aprovar, per unanimitat, ja el passat mes d’octubre de 2015, rebaixar el tipus de gravamen de l’impost sobre béns immobles (IBI). En concret, la proposta de modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI va fer que el coeficient que estava fixat en 0,60 quedés situat en el 0,54.

dron