Els ajuntaments de Puigcerdà i Guils de Cerdanya han acordat les actuacions de millora que es faran al pont de Sant Martí d’Aravó i el seu entorn. Els dos municipis, corresponsables del pont (els termes municipals de les dues localitats coincideixen en la part alta del pont), han fet diferents reunions de treball per decidir quines intervencions calia fer. Un cop han estat consensuades, s’ha encarregat la redacció d’una memòria valorada del projecte.
“El pressupost de l’obra no se sap ja que no tenim la memòria redactada”, ha explicat l’alcalde de Guils de Cerdanya, Valentí Tuset, que ha volgut destacar “la necessitat d’actuar en aquest monument quan abans millor per garantir-ne la seva conservació”.
Puigcerdà i Guils s’han posat d’acord per a tirar endavant aquesta obra que està orientada en diferents treballs: reforçar la base del pont i l’escullera; recuperar la font de Sant Martí, el safareig i el seu entorn i, finalment, netejar la llera del riu, en aquest punt en concret.
L’embelliment de la zona i el reforç del pont s’iniciarà en les properes setmanes, segons han concretat els dos ajuntaments. Aprofitant aquesta actuació, es millorarà també la senyalització vertical dels accessos al pont i se situarà senyals de prohibició de pas de vehicles de tonatge de més de 5.000 quilos.
El pont de Sant Martí d’Aravó es troba a 1.150 metres d’altura, molt a prop dels ravals de Puigcerdà, a la dreta del riu Querol. El pont de Sant Martí d’Aravó salva el curs del riu, fent de marge dels termes municipals de Guils i Puigcerdà.
Aquest pont d’origen romà per on passava la strata ceretana, té dos ulls, els arcs dels quals són del segle XIV, època en què es va dur a terme la seva reconstrucció. Junt al pont s’aixecà una ermita dedicada a Sant Martí el segle X.