Nuclis agregats

SANEJA

El poble de Saneja es troba a 1214 m d’altitud. Situat entre Sant Martí d’Aravó i Guils de Cerdanya. Saneja ja és esmentat al segle IX com “Exenega” en l’acta de consagració de Sta. Maria d’Urgell. En el segle XI el poble pertany al Monestir de Sant Miquel de Cuixà.

 

Actualment, els habitants de Saneja es dediquen fonamentalment a l’agricultura i a la ramaderia, amb cria de bestiar boví de llet i carn, i cavallí, amb conreus de prats, farratges, cereals i patates.

L’any 1979 es va inaugurar a l’entrada del poble un acollidor Càmping amb capacitat per unes 1.000 persones. A l’altre extrem de Saneja hi trobem la font del poble, un terreny de petanca, i un jardí que ofereix un lloc d’esplai per als més petits.

Saneja compta amb una església parroquial dedicada a Sant Vicenç Màrtir, del segle XII, d’estil romànica. A l’església hi hagué la talla d’una verge romànica de començaments del segle XIII i el Retaule de Sant Vicenç del segle XV, avui les dues peces desaparegudes.


 

SANT MARTÍ D’ARAVÓ

El poble de Sant Martí d’Aravó es troba a 1150 m d’altitud i pertany dins del municipi de Guils de Cerdanya.
Un dels elements arquitectònics més emblemàtics de la Cerdanya, el pont del segle XIV sobre el riu Querol, es troba dins del municipi.

El pont és el punt de separació dels termes municipals de Guils i Puigcerdà. El caseriu del Pont de St. Martí fou solar de noble família, un dels seus fills fou Guillem de Sant Martí, il·lustre militar i diplomàtic de la cort de Ramon Berenguer IV. La família Sant Martí, il·lustre en el s. XII, entroncada amb les cases de Foix i Bearn i originària de Gasconya, s’establí a la Cerdanya al s. XI, mereixent pels seus mèrits els senyorius dels pobles de Saneja i Sant Martí, d’on va prendre el nom.