Itinerari fins el Pedró de la Tossa

En realitat, els dos cims disposen de poca entitat, ja que esdevenen una de les moltes estivacions del Puigpedrós, bastant més elevat. Però tenen, en canvi, altres aspectes interessants: un accés fàcil i variat, entre frondoses pinedes de pi negre i pastures; un excel·lent entorn, amb els boscos de la Fontanera i l’estany de Guils; uns cingles granítics abocats al S, atractius i clivellats per canals, i un no gens menyspreable paisatge de la Cerdanya, millor encara que el del Puigpedrós, on Puigcerdà destaca al centre de la verda plana. L’únic aspecte negatiu, del qual la natura no és responsable, és el mal estat en què es troben el refugi de la Feixa i els immediats contorns, amb brutícia i deixalles.

SORTIDA

De Guils de Cerdanya (1385 m) surt una pista (indicació) que s’enfila en llaçades pel bosc i arriba a l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera. Continuem per la pista, que travessa la pineda de pi negre dels bacs de Fontfreda i de la Comella a fi d’assolir l’extens pla de la Feixa, on hi ha el refugi forestal (10 km). Més enllà, ja en mal estat, supera un collet i davalla per unir-se a la que va de Meranges al refugi de Malniu.

ITINERARI

0.00 h Refugi de la Feixa (2174 m). Entrem al bosc i deixem d’immediat el planer camí marcat que es dirigeix a l’estany de Malniu. Agafem una estreta pista que per terreny irregular i revolts avança en sentit N. Gairebé resulta preferible deixar-la i travessar la boscúria sense abandonar el rumb. No triguem gaire a sortir-ne. Creuem un rec de captació d’aigües.

0.35 h El Gespetar. Dilatades pastures amb encara franges del bosc sota el cim del puig Farinós. Anem a cercar un contrafort rocallós coronat per un cimal que té forma de piràmide. No hem d’assolir-ho, sinó vorejar-lo per la dreta i arribar al collet situat darrere. Pendent suau fins a la base del sector pedregós i fort a continuació.

1.10 h Collet. Veiem l’estany de Guils a l’esquerra, al fons d’un caòtic circ glacial. Continuem pel llom pedregós del serrat. Pendent no tan acusat.

1.30 h Pla dels Empedrats. Pastures situades a força altitud. Les creuem en direcció N cap a un pedró.

1.40 h Puig Farinós (2594 m). Excel·lent panorama de la Cerdanya. Girem a l’esquerra i prosseguim ara per la dilatada carena (cingles al S). Emprenem una curta ascensió al següent cim.

2.00 h Pedró de la Tossa (2695 m). Vista complementària de l’anterior. Rere aquest punt comença l’extensíssim planell de Campcardós, un dels més grans dels Pirineus per damunt dels 2700 m. Si volem arribar-nos al Puigpedrós, ens en separen només 45 min.