El municipi

El terme de Guils té una extensió de 22,28 km² i una població de 555 habitants. El municipi està format pels nuclis de: Saneja (78 h), Sant Martí d’Aravó (83 h), Sant Martí de Cerdanya (Puigcerdà Residencial) (62 h), i Guils (94 h).

És un municipi abocat principalment al sector agrícola i ramader. La bellesa que ofereix els seus paisatges ha fet de Guils un lloc de visita turística per excel·lència. El turisme ha potenciat la restauració de cases antigues i l’edificació d’urbanitzacions com Roc Foradat, Barri de Golf o l’Arboleda.

Guils té una forma allargada, limitant a Tramuntana amb els municipis de Porta i la Tour de Querol, a Llevant amb la Tour, Enveig i Puigcerdà, a Migjorn amb Bolvir i Puigcerdà i a Ponent Bolvir i Ger.

La muntanya, que ocupa tota la part ponentina del terme, hi ha una superfície forestal de: 1202 ha d’utilitat pública no consorciada, 359 ha de prats i pastius, i 1514 ha comunals, no rendables, de roquisser d’alta muntanya. També té 553 ha de conreadís, de les quals 268 són de regadiu.

Les pistes d’esquí nòrdic “GUILS FONTANERA” són un dels màxims atractius turístics. Per accedir-hi cal arribar just fins a l’entrada al poble de Guils, on es troba la cruïlla de la pista que mena a la muntanya, hi ha 7 km per arribar al pla de Fontanera a 1900 m. Les pistes tenen un desenvolupament d’uns 40 km al bell mig del bosc; hi ha serveis de lloguer d’esquí, de monitors, de bar-restaurant i zona d’estada.